Acest test de fuziune nucleară este „un pas uriaș către Sfântul Graal al cercetării energetice”

de: Ozana Mazilu
24 08. 2021

Fizicianul Michio Kaku a lăudat un experiment recent de fuziune nucleară la laboratorul național Lawrence Livermore.

„Acesta este un pas uriaș către sfântul graal al cercetării energetice”, a spus Kaku, profesor de fizică teoretică la City College și la City University din New York, potrivit CNBC.  „Pentru a atinge echilibrul, pentru a extrage mai multă energie decât ai introdus, acest lucru ar putea deveni, în cele din urmă, un schimbător de jocuri”.

Experiment de fuziune nucleară: de ce este important

Laboratorul Național Lawrence Livermore a anunțat o realizare cheie în fuziunea nucleară. A reușit să producă 1,3 Megajouli de energie, la instalația națională. Kaku a declarat, pentru „The News with Shepard Smith” de la CNBC, că realizarea a fost un pas uriaș către energia curată.

„Un reactor de fuziune este neutru din punctul de vedere al carbonului: nu creează dioxid de carbon, nu creează cantități abundente de deșeuri nucleare pe care le găsești în uzinele de fisiune cu uraniu, nu se topește”, a spus autorul “The God Equation: The Quest for a Theory of Everything”.  „Combustibilul este apa de mare, hidrogenul din apa de mare ar putea fi combustibilul de bază”.

Fuziunea, reacția mai puțin cunoscută și opusă la fisiunea nucleară, este atunci când doi atomi se unesc împreună, pentru a forma un atom mai greu și a elibera energie. Este modul în care soarele produce energie.

Kaku a explicat câteva dezavantaje ale fuziunii nucleare și de ce nu este în prezent o sursă de energie ușor accesibilă.

„Se pare că atunci când încălzești hidrogenul la zeci de milioane de grade Fahrenheit, temperatura soarelui, lucrurile devin instabile și de aceea această reacție a avut loc timp de doar o sută de bilioane de secunde, doar o apăsare a degetului. Așa că, cu alte cuvinte, vrem să avem un flux continuu de energie, nu explozii de energie, așa cum am făcut aici”, a spus Kaku.